Category Tervpályázat, Díj
Portfolio's Title: Aquaticum Strandfürdő Debrecen - Országos Titkos Tervpályázat 3. díj Client's Name: Debreceni Gyógyfürdő Kft. Lead Designer: Töős György, Fátyol Tibor Team: Tóth Dávid Parameters: 6560 (62000) m² Portfolio's Year: 2015

Jóllehet a Nagyerdő inkább városi park, mégis egyes részei azt az illúziót keltik, mintha az elsődleges természetben időznénk; ilyen a strand határán lévő kis domb is a vízeséssel.
Ezt a helyzetet erősítjük a megújítandó strandfürdő platánsoros, keleti oldalára tervezett új sétánnyal és az azt szegélyező hosszú, kétszintes, oszlopsoros fürdőépülettel is.
E belső sétányon a medencék közt haladva tárul fel a Nagyerdő felé az Aquaticum „strand” arca. Keskeny faburkolatos „stégeken” jutunk el a ligetbe, miközben az élmény- és gyógymedencékből gejzírként feltörő vízsugarak és párafelhők között járunk. A játék és felfedezés örömét nyújtva a gyerekek medencéit terveztük középre, de társul hozzájuk felnőtt medence is, így amellett, hogy a családok könnyen együtt fürdőzhetnek, a gyermekfelügyelet is hatékonyabb. Továbbhaladva a Nagyerdő határán, a relaxációs és gyógymedencék csöndes, erdővel szegélyezett világába jutunk, sőt a beléptetős kapukon át – a földön vagy a lombkorona szintre felmászva – a természetvédelmi területre is kisétálhatunk.
Tematikusan geometrikus, az épülethez és annak vendéglátási tereihez kötődik a felnőtt élményfürdő rész. Külső és belső, fedett és nyitott terek kapcsolódnak egymáshoz. Nyáron, akik szeretnék, akár a medencékre néző színes öltöző kabinokban is átöltözhetnek, és az értékmegőrző szekrénybe tehetik értékeiket. A hullámmedence a víztorony előtti tágas térhez kapcsolódik.
Az önkiszolgáló éttermek, fagylaltozó, koktélbár, tágas fedett-nyitott fogyasztóterek váratlan zápor esetén különösen hasznosak. A fürdő egyik fő attrakciója a főbejárattól balra található és a felnőtt élményfürdő részét képező 25 méter magas látványliftes csúszdatorony. A szabadesést imitáló „rakéta” mellett egy extrém magas kamikaze-, egy normál- és egy igazi kuriózum, a lombkorona csúszda gondoskodik az aktív szórakozásról.
A főbejárat előtti tér elég nagy ahhoz, hogy reggeli nyitáskor nyáron akár ezer ember is elférjen. Jegyváltás után a főlépcsőn lehet az alagsori illetve az emeleti koedukált, vetkőző kabinos és szekrényes öltözőkbe, majd a kapcsolódó kétnemű vizesblokkhoz eljutni. A végén egy másik lépcsőn jutunk el a földszintre, ahol a medencéken kívül az akadálymentes öltöző és vizesblokk is van. A megépült élményfürdő és a hotel gazdasági feltárását áthelyeztük a platánsorra, hogy mozgásukkal ne zavarják a strandolókat.

Fenntarthatóság
Cél, hogy csökkenjen a strand környezetterhelése, ezért a terek többsége nyitott vagy természetes szellőzést kap. A zöldfelületek locsolásához az esővizet ciszternákban gyűjtik, ez is segíti a környezettudatosságot. A főépület lapostetejének egy részére napelemeket terveztünk, amellyel a napi áramfogyasztás részben biztosítható. A gyógymedencék és a vízforgatós medencék elfolyó és öblítő vizét hőcserélőn vezetjük át energia kinyerés céljából. A tervezett rekonstrukció során újrahasznosított anyagokból készült építőanyagokat használnánk.

Környezetrendezés
A koncepció kialakításánál a természeti tájat, mint önfenntartó ökoszisztémát, vettük alapul, hiszen ezek a növénytársulások, amelyek a természetben megtalálhatók, kevés ráfordítással is képesek az önfenntartásra. A növények az egyes funkciókat elválasztva fragmentáltan jelennek meg a területen, ezáltal kerti terek hoznak létre. Az épített elemek (járdák, kerti utak, sétányok, támfalak, stb.) esetében a természetes megjelenést részesítettük előnyben, így a burkolatok víz- és légáteresztőek. A fürdő területén egyedi ülőbútorokon ücsöröghetünk, a terület közvilágítását 20 méterenként elhelyezett kandeláberek biztosítják.