Category Tervpályázat, Díj
Portfolio's Title: Járásbíróság és Ügyészség Dunakeszi, Országos Titkos Építészeti Tervpályázat 2.díj Client's Name: Járásbíróság és Ügyészség Dunakeszi Lead Designer: Töős György Team: Lencsés Zoltán, Fátyol Tibor, Ujhelyi Katalin, Katona Tünde Portfolio's Year: 2018

A Dunakeszi Járásbíróság és Ügyészség új épületének tervezésére 2018. májusában meghirdetett Országos Nyílt Építészeti Tervpályázaton indult irodánk. A Magyar Építészkamara bonyolította a tervpályázatot, és az eredmény hirdetés október 5-én került sor. Pályatervünk a 27 pályatervből a 2. díjat kapta.

Kiemelten fontos szempontunk volt az összesen 2700 m2 nettó szintterületű Járásbíróság és Ügyészség új épülete tervezésnél, hogy a telken levő ősfák közül minél több megmaradhasson. A bírósági irodákból a szomszédos ligetes parkra való kilátás is meghatározta a beépítést.  A beépítésnél a bíróság pince + földszint + 2 emeletes épületszárnya a telek adottságai, a kért funkciók nagysága és a szétválasztott feltárások miatt nyerte el „Z” formáját. Az ügyészség 3 szintes szárnyát – kissé hátrább léptetve- a meglévő tölgyfák közé helyeztük. A kettő közé kerül a bíróság két szint magas ügyfél várója, melynek Verseny utca felőli vége egyben a járásbíróság főbejárata is. A háromszintes épületszárnyakat egy közös tetővel összefogva az utca felől létrehoztunk egy fedett-nyitott teret, amelyen az érkező ügyfelek megvárhatják egymást, mielőtt bemennének. A viszonylag kicsi telek és a környezetére jellemző villaépületes beépítés miatt tömegükben egyetlen, egységes épületet alkotnak az egyes funkciót befogadó szárnyak. A tervezett épület mind alapterületében, mind 12 m-es épületmagasságával nagyobb a közvetlen szomszédos épületeknél. Rendeltetése miatt, meghatározó városi középületként azonban ezt helyénvalónak tartjuk. A tömbszerű, monolitikus tömegen a belső udvar és a főbejárati tér „kiharapásai” adnak olyan tagoltságot, mely változatosabbá, nyitottabbá teszik a házat, a klasszikus villákhoz hasonlóan.

Részlet a zárójelentésből: “A pályamű a tömegalakítást illetően a telepítéssel és az alaprajzi rendszerrel összhangban levő, rafináltan érdekes, egyedi megoldást választott, mely a különböző nézetekből változatos, mégis azonos nyelven beszélő összhatást eredményez. A tört vonalvezetésű épületszárnyak helyzete kivétel nélkül levezethető a telek sajátos adottságaiból, az eltérő koordinátákhoz való következetes alkalmazkodás bátor tervezői elhatározásra utal…”