Kategória Kutatás
Projekt címe: ELI Lézerkutató Központ Ügyfél neve: ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kh. Kft. Vezető tervező: Szőkedencsi Géza, Orbán Csaba Tervezők: Besnyői Rita, Menyhárt Gergő, Szlovicsák István, Debreczeni András, Hoffman Tamás, Kövér Zoltán, Kutasi Dániel, Molnár S. Gergely, Bárdos Gabriella, Belsőépítészet: Töős György, Somogyi Tamás, Somogyi Veronika, Pintér Tamás Paraméterek: 15.347 m² beépített terület, 30.697 m² bruttó szintterület, 23.538 m² nettó alapterület Tervezés éve: 2013

Fotók: Szentiváni János

A 21. század fizikai alapkérdéseit, a fény és anyag elemi kölcsönhatását kutató központ létesül Szegeden. A tudományos alapkutatásban rendkívüli jelentőségű projekt különleges építészeti, mérnöki megoldásokat igényelt.
A közbeszerzési pályázaton elnyert tervezést az ÁKA Konzorcium végezte, azon belül az építészeti terveket illetve az épület generál tervezését az Artonic Kft, Szőkedencsi Géza készítette csapatával.

Az ELI-ALPS Program Szeged város észak-nyugati részén valósul meg mintegy 10 hektáros területen, mely mellett további fejlesztésként pl. “Science Park” létesítése is tervbe vett.

A teljes tudáspark főbejárata a tengelyek metszéspontjában kialakuló üveg előcsarnok, amely a belső területekre is betekintést enged már a megérkezéskor.A kapcsolódó mellékszárnyak első eleme maga a tudásközpont, amely az üvegdobozba zárt „agy” formájával különbözik a további épületszárnyaktól.

A vízfelületek, zöld mezők megkomponált együttese nyugodt előterét adja a tudásparknak. Az előcsarnok differenciált terei a látogatók várakoztatását, irányított beléptetését és az étterem-kávézó szárnnyal a kellemes időtöltést is szolgálják.

Az épület komplexumban az építészeti karakter a kontrasztokra és a különböző funkciók, épületrészek kapcsolatára épül. Az épületrészek összekapcsolásával kialakuló hosszú forma – mintegy „lencse-sor” -, amin a fényt átengedve leképezzük a technológiát, ami itt létesülni fog, tömör és üvegezett sávok váltakozásával alakul, melyek a tetőre felfutva körbeforduló szalagként jelennek meg és végighúzódnak az épület vonulatán.

Az érkezőkkel szembe forduló épületszárny egyedi, a létesítmény szellemiségét megjelenítő arculattal bír. A légies, anyaghasználatában high-tech épületrészbe, egy üvegházba, mint egy vitrinben jelenik meg a tudásközpont funkciót szimbolizáló AGY amorf tömege. Fentieket egészíti ki a sétányról látható, vízen lebegő piros „objekt” ami az ELI 3D-s logója. Az ikonikus konferencia-mag és a karakteres struktúrájú hosszanti épülettömeg mindenkori hivatkozási pontja lehet a komplexumnak.

Az létesítmény elkülöníthető épületrészei:
„A” épület: a lézer technológia helyiségcsoportjai
„B” épület: a kiegészítő tudományos-műszaki területek helyiségcsoportjai
„C” épület: a tudásközpontként is szolgáló, irodai és kutató funkciókat tartalmazó fogadó épület;
„D” épület: a komplexum kiszolgálását, karbantartását és fenntartását biztosító multifunkcionális csarnok

Az ’A’ épület a teljes beruházás „szíve”, a telepítendő lézertechnológia helyszíne. Az ELI nemzetközi projekt magyarországi létesítménye az ELI-ALPS nagyon rövid impulzusidejű, ugyanakkor a világon jelenleg létező lézereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, alap- és alkalmazott kutatásokat szolgáló szuperlézer. Elsődleges küldetése attoszekundum (10-18 s) nagyságrendű impulzusok előállítása, melyek gyors lefolyású fizikai (kémiai) folyamatok vizsgálatát teszik lehetővé.

A „ház a házban” elv alapján tervezett „A”épületrész a külső – meteorológiai hatásoktól védő – héjon belül (egy közös rezgésmentes alaplemezen) a kísérleti rendszerek funkciókapcsolata alapján csoportosított különböző technológiai, gépészeti (pl: tisztatér) igényű tereket kapott. Ezek egy-egy külön „dobozban” kaptak helyet, melynek gépészeti ellátását a kísérleti jelleg indikálta nagymértékű flexibilitási igény miatt egy külön szintről, gépészeti hidakról lecsatlakoztatva oldotta meg a terv.

Az épület belső dobozát tekintve például az igények közt szerepelt a rezgésmentes alapozás, a plusz-mínusz fél fokos hőmérséklet különbségi maximum, a tiszta terek sorozata, a nanométeres nagyságrendig torzulásmentes épület, az abszolút flexibilitás és a sugárvédelem együttes teljesítése.

A tervek az itt dolgozó tudósokra is fókuszálnak, ugyanis a világ több pontján is a fontos dolgok közé sorolta a tudós közösség, hogy el tudjanak vonulni, hogy legyenek gondolkodást serkentő elemek. Így a tervek szerint a közlekedők metszéspontjában társalgók kerültek kialakításra szoros kapcsolatban az épület környezetével.

Az épületek különböző megjelenése, a fogadóépülettől az ipari csarnokok felé haladva különböző fenntartható, környezettudatos rendszerek kiépítését teszi lehetővé.