Category Lakóépület
Portfolio's Title: Izabella utcai lakóépület bővítése Client's Name: ANT Kft. Lead Designer: Töős György Team: Kormányos Anna Parameters: 850 - 2600 m² Portfolio's Year: 2016

Megbízónk több cégének székhelye, ill. telephelye van jelenleg is a Bp. VI. Izabella utcai házban. Tulajdonosként már több korszerűsítést végeztetett az 1840-es években épült főépületben. Tulajdonos szándéka volt kezdettől, hogy cége, dolgozói, ügyfelei és saját maga számára minőségi munkakörnyezetet tudjon kialakítani. Ebbe beleértendő a szebb napokat látott százötven éves ház teljes felújítása, a céges és dolgozói személygépkocsik udvaron vagy mélygarázsban való elhelyezése, a belső udvar, kert parkosítása, a szomszédos tűzfalak takarása és tetőtér beépítéssel vagy emeletráépítéssel új szolgálati lakások kialakítása. A fentieket 6 beépítési változatban vizsgáltuk, melyek közül hármat mutatunk be. Mindegyik változatnál a földszinten és az első emeleten irodát, bemutatótermet, szervizt, fölé lakásokat terveztünk. A bemutatott változatok olyan bővítéseket vizsgálnak, amelyek a tulajdonosnak lehetőséget adnak arra, hogy több cégét is ide telepítse, vagy a hasznosítható lakásokkal a fejlesztési költségek egy része megtérüljön.
A V3 változatnál a telek végében épülne hátsó épületszárny, amely a szomszédok beépítésével mutat rokonságot. Így a kerületi szabályozásban megszabott „elvárt zöldfolt” helyének módosításával. zártudvaros beépítés alakul ki. Az új beépítéssel egy nagyobb, összefüggő udvart lehetne létrehozni.
V4 és V6 verziók esetében az utcai szárnyat bővítettük emeletráépítéssel felfelé, és traktus szélesítéssel hátrafelé. Ezek a hatályos szabályozással összhangban vannak, az ott jelölt „elvárt zöldfolt” megvalósítható. A szomszédos tűzfalak takarása viszont csak grafikával vagy növényzet felfuttatásával lehetséges. A parkolás a földbe süllyesztett mélygarázsban biztosítható, 14-16 részére, aV6 változat esetében autólifttel, melynek beruházási és üzemeltetési költsége drágább a rámpánál, viszont +2-3db parkolóhelyet jelent.
Az építészeti arculat kialakításánál törekedtünk arra, hogy a meglévő kis klasszicista ház az utcáról nézve lehetőleg eredeti állapotában maradhasson. A kapubehajtó kismértékű szélesítése nem jelent stílustörést. A V4, V6 változatoknál a homlokzat jobb szélső ablakából képezett személybejárat szintén illeszkedik a homlokzat ritmusához, osztásához. A bővítéseknél új, legkorszerűbb igényeket és előírásokat teljesítő épületszerkezeteket alkalmaztunk. Ezért az új részek szándékoltan más, a régi ház hosszfalas, lyukhomlokzatos architektúrájától eltérő megjelenést kaptak. A V4, V6 változatoknál 3 emelet ráépítésével a fszt + 3emeletes szomszéd ház 18,75m magas párkányához igazodik. Ez a párkánymagasság jellemző az utca bal oldalára, a szemközti, páratlan oldalt még magasabb házak szegélyezik.
Tanulmányunkban bemutatott változatokon kívül még számos beépítés lehetséges, illetve ezek kombinációja. Az itt bemutatott verziók döntés előkészítő céllal készültek, hogy a megbízó a kialakítható hasznos alapterületek és bekerülési költségek figyelembe vételével, ingatlanfejlesztői tanácsadó véleményét is kikérve a továbbtervezés irányát kiválaszthassa.