Category Lakóépület
Tervpályázat, Díj
Portfolio's Title: Károlyi István Városközpont - Ötletpályázat II. díj Client's Name: Lakás-Ingatlan P1 Ingatlanforgalmazó Kft. a CEU-REality tagja Lead Designer: Szőkedencsi Géza Team: Besnyői Rita, Fátyol Tibor, Szabó Szilárd, Nagy Géza Parameters: 90.190 m² összes szintterület, 33.074 m² iroda, 9.791 m² hotel, 973 m² konferencia, 3.306 m² fittness, 8.370 m² intézmény, 2.205 m² vendéglátás, 32.471 m² lakás Portfolio's Year: 2008

A volt újpesti Bőrgyár területére egy új városközpont tervezésére írtak ki pályázatot.
A terület Újpest délnyugati kapujában a Duna part közelében helyezkedik el. Az 1800-as évek közepétõl a Duna menti területek iparterületekké váltak és közelmúltig működtek így. Ide települt a bőrgyár, Újpest fejlődésének elindítója, első komolyabb ipari létesítménye. Az országos viszonylatban is igen jelentős gyár megszűnésével a hely szimbolikus jelentőségűvé is vált.
A nagy beépített szintterület, és a funkciók sokszínűsége szinte egy önálló kis település születésének lehetőségét hordozza; a területet használók, –lakók, dolgozók, és „vendégek”– száma egy nagyobb faluéval fog vetekedni.
Az építészeti kialakítás miatt ez a konglomerátum mégsem zárkózik magába; minden lehetséges helyen megnyílik, és hívogat. Legfontosabbak a Dunára, és a hídfőre néző, és ezért ezekről a helyekről jól látható terei; ezekkel tud kapcsolódni a Duna parthoz, és vizuálisan a Váci úthoz, a majdani Aquincumi hídhoz. A térsor sok szállal-híddal kapcsolódik a Duna-parti sétányhoz, szimbolizálva a kötődést, és jelezve a Váci úton ki-, vagy be-felé áramló gépkocsi-tömegnek, hogy „itt történik valami”.
A beépítéssel városi szövet koordinátáit folytattuk. A városrész rangját a felvezető parkok sora is adja. Egyrészt ezért, másrészt a városkapu jelleg dél felöli kialakítása miatt is a beépítés megnyílik a Szabadság park felé. Emblematikusan megfogalmazott két épület jelzi a külső szemlélőnek a város-rész különlegességét és jelentőségét.
– Az egyik a dél-nyugati sarkon szinte pódiumra helyezett szoborszerű hotel, mely szinte minden irányból megragadja a szemlélőt
– A másik a környező épületek és beépítés fölé emelkedő magas házak sziluettje, mely nappal és éjszaka egy erős, érdekes ”jel” Budapest sziluettjében.

A fentiek szerint alakított térszövetet áthatja a rá közel merőlegesen, a Duna partra átvezető tengely.
A tervezési programban megfogalmazott funkciókat terveztük be, de szem előtt tartottuk az elvárást, mely egy multifunkcionális városközpont kialakítását célozza.
A funkciók térben rétegződve terveztük.
A földszinten elsősorban üzletek és szolgáltatások kaptak helyet, illetve az ehhez szintén kapcsolódó felszín alatti közcélú parkolók. A Hotelben ezen a szinten kapott helyet a szálloda recepció és terei, a konferencia központ és a fitness, wellness központ főbejárata.
A magasföldszinten nyílnak a fő funkciók, valamint a vendéglátás, az üzletközpont és a galériák bejáratai.
Az irodák – elsősorban a belső terekre nézően – a szállodai szobák – a Dunára és a Wolfner térre nézően –, a lakások pedig az intim belső kertre nézően kerültek a 1. em-től 6. emeletig elhelyezésre.
A 7. emelettől felfelé elsősorban lakásokat és penthouse-okat terveztünk, kihasználva a gyönyörű kilátást.
Az iroda szintek tetejére telepített lakások azt a célt is szolgálják, hogy a munkaidőn túl is legyen élet ezen épületekben, épületszárnyakban és környezetükben. Ez igen fontos szempont egy élő struktúrát célzó fejlesztés keretében.