Category Egészségügyi ép.
Portfolio's Title: Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ, felújítás Client's Name: Országos Vérellátó Szolgálat Lead Designer: Töős György Team: Kormányos Anna, Lencsés Zoltán Parameters: 350 m2 átalakítással érintett terület Portfolio's Year: 2016

Építtető az I. világháború háború után épült “A” épület földszintjének átalakításával bízta meg irodánkat, ahol jelenleg a Közép-magyarországi Vérellátó Központ működik. A részben alápincézett, földszint + kétemeletes ház az elmúlt évtizedekben többször átépítésre, ill. felújításra került. A donorforgalmi terek kiszolgáló helyiségeikkel együtt időközben erősen elhasználódtak, sem funkcionálisan, sem komfortban nem feleltek meg a követelményeknek. A felújítás nem érinti az épület tartószerkezeteit és homlokzati struktúráját, csak belső válaszfalak, burkolatok, az udvari külső és a belső nyílászárók, valamint a gépészeti és elektromos rendszerek kerülnek cserére. Az 1930-as években épült ház vb pillérvázas.
Időközben a ház egy részét (emeleti szintek, utcai homlokzat nyílászárói) felújították. Az “L” alakú “A” épület a telek Karolina úti és Diószegi utcai sarkán található, mögötte tágas udvarral és az Országos Vérellátó Szolgálat többi épületével, járműparkjával. Itt, a sarkon, az “A” épület földszintjén van az OVSZ székhely főbejárata.
Építtetővel egyeztetve a közönségforgalmi tereket, amiket a donorok látogatnak, mind a földszintnek a Karolina út felőli oldalára csoportosítottuk. A mostani szűkös, szétszabdalt terek helyett tágas, átlátható, világos tereket alakítottunk ki. Olyan donorváróra került kialakításra, melybe a főportáról belépve az épületszárny teljes szélességében feltárul, az utca felé a nagy ablakokon át, míg az udvarra és a teraszra a földig menő üvegfalakon át kilátni, sőt jó időben ki is lehet menni. Egyszerre 20-25 fő részére kellet ülőfelületet adni. A másik nagy földszinti tér a vérvételi helyiség, melyet hátrább, de a donorváróból jól láthatóan, azzal látványban összekapcsoltan került elhelyezésre.
Az OVSZ eddig felújított, ill. újonnan épített véradó állomásait egységes arculati terv szerint alakították ki. A modern formálású, tisztaságot sugalló nagy fehér falfelületek mellett, a szürke lábazattal, bélletekkel, nyílászárókkal kiegészítve az emblematikus piros szín adják ezt az arculatot. A Közép-magyarországi Regionális Vérellátó esetében a külső olyan adottság, amelynek egységes, teljes körű átalakítására ezúttal nem volt lehetőség. Az “A” épület földszinti, teraszra néző elavult, régi üvegezésű szakipari fala korszerű hőhídmentes függönyfalra cseréltük. Ez komfortban, hőnyereségben és esztétikai megjelenésben egyaránt fontos, a tervezett földszinti átalakítás a ház klasszikus modernista megjelenését erősíti.
A belső arculatnál fontos volt, hogy a terek hangulata több értelemben is tisztaságot sugározzon. A visszafogottan használt, minimalista építészeti eszközök és a monokróm színvilág erősíti ezt. Fehér falak, fehér mennyezet besüllyesztett vonalszerű LED világítással, a donor váró és közlekedő terekben szürke, míg az orvosi, személyzeti terekben vörös pvc padló, mattfehér fóliacsíkos keret nélküli edzettüveg felületek, antracitszürke fémtokok és fémfelületek, fehér fényáteresztő roletták. A fehér és szürke bútorok, a gyerekeknek a vörös, vérlemezkéket idéző “babzsákok” mind jól tisztíthatók. A sok fény, átláthatóság, és nyitás a belső udvari teraszra, az árnyas utcára megnyugtatóan hat a véradókra és az itt dolgozókra egyaránt.