Category Egészségügyi ép.
Portfolio's Title: Országos Vérellátó Központ, felújítás Client's Name: Országos Vérellátó Szolgálat Lead Designer: Töős György, Fátyol Tibor Team: Újhelyi Katalin, Garay Olívia Parameters: 665 m2 átalakítással érintett terület, 232 m2 szintterület Portfolio's Year: 2014

Építtető az 1964-ben épült, jelenleg is vérellátóként működő részben alápincézett, földszint + kétemeletes ház felújításával bízta meg irodánkat.
Az elmúlt ötven évben az épület erősen elhasználódott, sem funkcionálisan, sem komfortban nem felelt meg a követelményeknek. A tervezett felújítás nem érintette az épület tartószerkezeteit és homlokzati struktúráját, csak belső válaszfalak, burkolatok, külső és belső nyílászárók, gépészeti és elektromos rendszerek kerültek cserére.
Ezenkívül a jelenleg hatályos energetikai és hőtechnikai előírások miatt a homlokzat utólagos hőszigetelését terveztük. Ennek során a ház eredeti építészeti értékeivel összhangban úgy tudott megújulni, hogy a működtetési költségei jelentősen csökkentek.
Építtető kérésére a közönségforgalmi tereket, amiket a donorok, hemofiliás páciensek és kórházi vérkészítményeket szállítók látogatnak, mind a földszintre csoportosítottuk. A ház eredeti felépítése olyan, hogy a fszt egyik fele szinte teljesen nyitott kifelé, míg a másik felét apró, magas parapetű ablakok és jól bútorozható falak jellemzik. A megnyitott rész Ságvári Endre út és Semmelweiss utca sarkára terveztük a várót, melyből csaknem földig menő üvegfalaival mindkét utcára kilátni.
A másik tervezett nagy földszinti tér a vérvételi helyiség, melyet a főbejárat másik oldalára helyeztünk, oldalsó üvegfala a kert felé nyílik meg. A főbejáratnál történik az akadálymentes megközelítés. A kiszolgáló ill. labor funkciókat a zártabb hátsó részbe helyeztük.
Az első emeletre vezető lépcső a három részre osztható szint középső sávjában helyezkedik el. Ezt a széles, mindkét végén nagy ablakokkal az utca ill. a kert felé megnyíló közlekedő térből a korábbi leválasztásokat, kis helyiségeket kipucoltuk, így egy összefüggő, világos, tágas közlekedő jött létre, melyből könnyű tájékozódni és jól elérhetők az egyes funkciók. A jobb oldalán a szerológiai labor és egy raktár kapott helyet, a bal oldalán pedig a főorvosi, orvosi szobák, titkársággal.
A második emeleten is ez a középső közlekedő sáv látványban megmaradt, de utca felőli végén üvegfallal egy intézeti étkezőt alakítottunk ki, mely 20 fős tárgyalóként is használható. Mögé további irodák és a mesterséges szellőzést igénylő terek szellőző gépháza került. A lépcsőtől balra pedig az öltözőket, szociális helyiségeket terveztünk, kihasználva a meglevő vécéket és strangjaikat.

Az OVSZ eddig felújított ill. újonnan épített véradó állomásait egységes arculati terv szerint alakították ki. A modern formálású, tisztaságot sugalló nagy fehér falfelületek mellett, a szürke lábazattal, bélletekkel, nyílászárókkal kiegészítve az emblematikus piros szín adják ezt az arculatot. A Tatabányai Vérellátó esetében a több oldalon is áttört, transzparens földszint fölött konzolosan kiugró, lebegő két emeleti szint klasszikus modernista megjelenést ad a háznak. Ezt a hatást szeretnénk erősíteni. A kopott, málló vakolatos részek eltűnnek a 12cm utólagos hőszigetelés+kapart fehér vékonyvakolat alatt. Az elavult kapcsolt gerébtokos faablakok helyett kétrétegű, hőszigetelő üvegezésű, kívül szürke, belül fehér műanyag ablakok egységesen a külső síktól 4cm-rel hátrébb kerülnek az első és második emelet közti szürke parapettel egy síkban. Az alacsony parapetű emeleti ablakok alsó vízszintes osztása mögötti üveg fix, mattfóliás vagy festett. A földszinten pedig a tömör falrészek téglaburkolata elé kerül a 12cm utólagos hőszigetelés+szürke vékonyvakolat. Az utcai főhomlokzaton a teherhordásban is résztvevő fémlizénák elé porszórt „U” alakú fémburkolat kerül. A főút felőli főbejáratot piros takaróprofilos lizénák, és egy teljes ablakmezőt lefedő piros fémpanel burkolat jelöli ki. Ebben kap helyet a világító logo ill. embléma.
A belső arculatnál a terek hangulata több értelemben is tisztaságot sugároz. A visszafogottan használt építészeti eszközök és színek erősítik ezt. Fehér falak, fehér mennyezet besüllyesztett világítással, szürke vagy vörös pvc padló, mattfehér fóliacsíkos üvegfelületek, fehér és szürke bútorok jól tisztíthatók. A sok fény, átláthatóság, és kilátás a kertre, utcára megnyugtatóan hat a véradásra várakozókra és az itt dolgozókra egyaránt.