Kategória Középület
Egészségügyi ép.
Projekt címe: Révay 12. Fogászati Klinika és Hotel Ügyfél neve: Helvetic Clinics Magyarország Kft. Vezető tervező: Töős György, Bárdos Gabriella, Fátyol Tibor, Hoffmann Tamás, Csővári Linda (belsőépítészet) Tervezők: Nyerges Judit, Titz Boglárka, Ujhelyi Katalin Paraméterek: 4.200 m² Tervezés éve: 2014

Történeti áttekintés
A kétudvaros házat Egger Leó és Izidor osztrák származású gyógyszerészek megrendelésére tervezte 1907-ben Sebestyén Artúr műépítész. A XX. század első felében az utcai szárny földszintjén üzletek, az emeleti szintjein nagypolgári lakások kaptak helyet, míg az udvari, hátsó szárnyban gyógyszer labor és gyógycukorka gyártó üzem működött. A lakások a kapuátjárón át, a belső udvarból nyíló díszes lépcsőházon át érhetők el, a személyzet és az üzem dolgozói részére pedig hátul húzott karú cselédlépcsőt építettek.
A kettős funkció tükröződik az épület alaprajzi és homlokzati formálásában. A pinceszinten teljes egészében beépített telek már akkor túl értékes volt ahhoz, hogy a labor kiszolgálóterei a földszintre kerüljenek. Az utcai neobarokk szárny szecessziós elemekkel reprezentál, míg az udvari, hátsó épületnél a funkcionalitás volt az elsődleges szempont.

Átépítések
A házat többször átalakították. Ekkor került be az utcai szárny nagy belmagasságú földszintjére az osztófödém. Emiatt a földszinten és a félemeleten nyomasztóan alacsony, a háztól idegen tér alakult ki. A változtatás az utcai homlokzaton is rontott, mert a nagy üzletportálok helyetti két-két kis, egymás fölötti ablak méltatlan a belvárosi utcához és az eredeti homlokzathoz. Az udvari- és az oldalszárnyra egy emeleti szintet ráhúztak. A rendszerváltás után az új külföldi tulajdonos bériroda házként hasznosította az épületet. Átfestette a homlokzatot, az épületgépészetét korszerűsítették, a belső udvarba egy acélszerkezetű látványlift került. A pinceszinti padlót szakszerűtlenül szigetelték, a falakat egyáltalán nem, ezért a talajnedvesség a falakban a földszinti födémig felhatolt.

Új tulajdonos
A Helvetic Clinics svájci székhelyű cég magyarországi vállalata vásárolta meg 2013-ban az épületet. Építtető olyan háromcsillagos belvárosi szállodát akart kialakítani, amely ide érkező vendégei részére szállást és komplex fogászati ellátást kínál.

Koncepció
A tulajdonos által elvárt letisztultságot, átláthatóságot, precizitást és eleganciát úgy jelenítettük meg, hogy a ház eredeti nagypolgári szellemiségét is vissza akartuk állítani a következő főbb beavatkozásokkal:
az utcai szárny földszintjére közönségforgalmi terek, míg emeleti szintjeire újra szállás- funkció kerültek. Az egykori gyógyszerlaborok helyére pedig a hátsó szárny alsó szintjeire fogászati rendelőket és fogtechnikai labort terveztünk.
a később betoldott félemeleti födémet az utcai traktusban visszabontottuk, és a válaszfalakat kiszedtük, így a tágas, nagy belmagasságú földszinti tér, mint szállodai előcsarnok méltóan fogadhatja a vendégeket. Az utca felől pedig az eredetivel azonos méretű, de korszerű, struktúrált üvegezéssel, fémportálokkal, a lábazat helyreállításával, tört-fehér szilikonos homlokzatfestéssel, hófehér tagozatokkal megújulva kapta vissza eredeti méltóságát a homlokzat. Az üvegtáblák végtelenített fogszövet mintát kaptak.
a középső udvarra utólag beépített fémszerkezetű liftet és a 3. emeleten a lépcsőház-hátsó szárny közti átkötő hidat elbontottuk. Az udvar egy részén kis kertet, másik felén pedig üvegezett átriumként a rendelőkhöz kapcsolódó váró- teret alakítottunk ki. Az udvari szárnyak eredeti míves építészeti elemeit – mint a télikertet, a régi lépcsőház vakolat tagozatait, nyílászáróit– felújítással megtartottuk, vagy korszerű szerkezetekből újraépítettük. Az oldalszárny szép, de mai követelményeknek nem megfelelő cselédlépcsője helyére korszerű füstmentes lépcsőházat terveztünk új liftekkel.
az udvari hátsó szárny eredeti funkcionális megjelenését megtartottuk, de az alsó szintek homlokzatára tervezett pontmegfogásos tört fehér Lacobel üvegburkolat a rendelők, labor legkorszerűbb technikáját jelzi. A pincét átépítettük, az egészet talajvíznyomásra méretezve szigeteltük. A hátsó udvart kipucoltuk, a toldalék épületeket elbontottuk.
az átépítések miatt rendezetlen tetőt geometriailag és anyaghasználatban egységesítettük. Az oldalszárny utólagos emeletráépítését visszabontva az „U” alakú főépület oldalszárnyán a tetőt az eredeti szerinti magastetősre cseréltük. A tetőkre utólag került felépítményeket visszabontottuk, míg az utcai oromzatok álablakai helyére valódi ablakok kerültek. A cserépfedést, a télikert ill. lift feletti bádogfedéseket és kavicsolt bitumenes lemezfedést egységesen korcolt fémlemezre cseréltük.
a hátsó szárny lapostetőjére tetőkerteket és az összes tető fedésével azonos korcolt fémlemez burkolatú, könnyűszerkezetes tetőszintet terveztünk. A tervezett 3 apartmanból feltáruló páratlan látvány a Bazilikára, Budai-hegyekre, az Operára és a pesti háztetőkre tovább erősíti a ház identitását, a szállóvendég megérti, miért is sorolják Budapestet a világ legszebb városai közé.

Belsőépítészet
A földszinti közönségforgalmi terek, az emeleti közlekedők, lépcsőházak és a fogászati klinika tereinek belsőépítészeti tervezésére kaptunk megbízást. Tiszta, átlátható, többségében monokróm és világos tereket terveztünk. A fogászati klinikán minden fal, mennyezet fehér, csak az opálüveg ajtóknál, és a szürke linóleum padlóban jelenik meg helyenként a céglogó lila színe. A hotel előcsarnok-reggelizőt, a bárt és az átriumot a növényi ornamentika mintázatú kerámia padlóburkolat, a bronzszínű feszített tükörfólia, a sötétre pácolt amerikai diófurnér bútorok és a recepció ill. bár mögötti világító üveg-képek teszik otthonosabbá. A direkt-indirekt fények alkalmazása tágítja a teret, míg a mennyezetről mélyen lefüggesztett fehér csőlámpák a helyi fény mellett részletgazdagságot, intimitást is adnak, modern eszközökkel erősítve a ház néhány szecessziós vonását.