Category Középület
Iroda ép.
Portfolio's Title: Richter Debreceni Közösségi és Irodaépület Client's Name: Richter Gedeon Nyrt. Lead Designer: Szőkedencsi Géza, Töős György Team: Menyhárt Gergő, Katona Tünde, Molnár Balázs, Fehér Gabriella, Belsőépítészet: Páll András Portfolio's Year: 2018


Előzmények:
Irodánk, az ARTONIC Design Építészeti Kft. alakulása óta eltelt 26 évben jelentős hazai középületek tervezésével vált ismertté. Emellett az elmúlt évtizedekben számos hazai tervpályázaton szerepeltünk sikeresen. 2017 tavaszán, a RICHTER Gedeon Nyrt. felkérésére vettünk részt egy meghívásos tervpályázaton, amelyen az általunk készített koncepciót választotta a Megrendelő. Egyúttal felkért minket a továbbtervezésre valamint az engedélyezési- és kiviteli tervek elkészítésére.

Terület ismertetése:
A tervezési terület Debrecen nyugati részén elhelyezkedő Határ úti Ipari Parkban található. A nagyméretű telken álló épületek a Richter Gedeon Gyógyszergyár Nyrt. tulajdonában vannak és gyógyszeripari illetve biotechnológai tevékenység zajlik bennük. A tervezendő épület a néhány éve átadott központi fogadóépület beépítési vonalát tartva, az utcafrontra nézően kerül elhelyezésre. A telek ezen része jelenleg beépítetlen. A telek beépített és beépítetlen részei között nagyjából 1,5-2,0 m-es szintkülönbség adódik, melyet a jelen tervezési fázisban módosítunk.

Tervezési program:
A Megrendelő által megfogalmazott elvárások közül az egyik legfontosabb az volt, hogy a tervezendő épület(ek) funkcionálisan ugyan elváljanak egymástól közösségi illetve irodafunkcióra, de mégis egy épületegyüttest alkossanak, melyet a későbbiekben /II. ütem/ tovább lehessen folytatni újabb két irodaszárnnyal.
Nagyon fontos Megrendelői követelmény volt továbbá, hogy olyan alacsony energiaszintű épületet tervezzünk, amely korszerű épületszolgáltatási funkciókat rejt magában.

Beépítés és tömegalakítás:
A tanulmánytervünkben bemutatott koncepció lényege, hogy a Richter Gedeon utcára nézően – a meglévő portaépület – beépítési vonalát folytatva helyezzük el az épületünket oly módon, hogy a földszint+galéria elrendezésű közösségi épület került a személy- és teherbejárathoz közelebb, míg a földszint + 3 emeleti szint magasságú, utcára merőleges hossztengelyű irodaszárny legelső eleme attól távolabb. A későbbi ütemben tervezett újabb irodaszárnyak ezek folytatásában valósulhatnak meg.
A meglévő központi portaépület szintszámához igazodva, az utcáról nézve kétszintes közösségi épület a belső kert felől ferde zöldtetővel egyszintes épülettömeggé formálódik. Ebből a tömegből emelkedik ki a négyszintes irodaszárny. Ezáltal a tömegképzésben is érzékelhetővé és egyértelművé válik az épület funkcionális kettőssége. Az utca felé a 3 szint magas irodaszárnyak konzolosan kinyúlnak, amely az előbb említett gondolatot tovább erősítik. A telepítésből adódóan, a későbbi ütemekben kialakuló irodaszárnyak között barátságos léptékű, három oldalról zárt belső udvarok jönnek létre, biztosítva ezáltal az épületben dolgozók kellemes munkakörnyezetét.

Homlokzatképzés, anyaghasználat:
A homlokzatok megtervezésében mindenképpen a nagyvonalú, elegáns, ugyanakkor gazdaságos és fenntartható megoldásokat helyeztük előtérbe. A közösségi épületnél nagyméretű, 3 vagy 6 m magas üvegfalakat tervezünk, melyek előtt a belső kert felől kétszintes árkádot alakítottunk ki, ezzel is védve a homlokzatokat a túlzott napsugárzástól, felmelegedéstől. Ezek a fedett, de nyitott külső terek alatt az étterem teraszai kaptak helyet. A közösségi épületnél egyenletes osztású, semleges homlokzati üvegfelületeket képzeltünk el, melyek egyfajta nyugalmat és biztonságot adnak.
Az irodaépületnél kevés homlokzati elemet alkalmaztunk: a tömör és a nagyméretű (jellemzően 3 szintet átfogó) üvegfelületek váltakoznak.
A tetőfelületek kialakításában úgy viselkedtünk, mintha homlokzatot terveznénk, ezért azokat ún. “5. homlokzat”-ként terveztük meg. Erre többek között azért is volt szükség, mert az irodaépület emeleti szintjeiről a közösségi épület tetejére rá lehet látni. A zöldtetőre telepített növények kellemes látványt nyújtanak és az alatta lévő terek klimatikus viszonyait is kedvezően befolyásolják.
Ugyanezt a kialakítást követtük az irodaépület 3. emelet feletti tetőszerkezetének tervezése során is, azzal a különbséggel, hogy a 3. emelet egy részén kültéri gépészeti udvart telepítettünk, amely felett napelemek kaptak helyet.
A nagyméretű háromrétegű üvegezésű függönyfalak mellett a másik meghatározó homlokzati felület az átszellőztetett kialakítású, törtfehér szálcement homlokzatburkolat, amely különböző magasságú vízszintes osztásaival igazodik az épület meghatározó magasságaihoz, szintjeihez.
Az irodaépület földszintjének homlokzatát kéregbeton elemekkel burkoltuk, kiemelve ezáltal az irodai szintek világos hasábszerű tömegét.
A közösségi épületnél a mélyen hátrahúzott síkon lévő üvegfelületek külső napvédelme az árkádos kialakítás miatt biztosított, azonban az irodaépület déli, keleti és nyugati tájolású üvegfalait védeni kell a közvetlen napsugárzástól. Ennek megfelelően a függönyfalba integrált árnyékoló rendszert terveztünk, amely az intelligens épületfelügyeleti rendszereknek köszönhetően automatikusan az üvegfelületre jutó napsugárzás mennyiségéhez igazítja az árnyékoló pozícióját.

Funkcionális kialakítás:

Pinceszint
Az épület teljes egészében alápincézett. Itt kaptak helyet a gépészeti- és elektromos rendszerekhez szükséges helyiségek /szellőzőgépházak, erős- és gyengeáramú terek, stb./ illetve az öltözőblokkok kaptak helyet.
A pinceszintre az irodaépület lépcsőházán illetve mindkét liften keresztül juthatunk le.

Földszint
A közösségi épületben helyeztük el a teljes épületegyüttes főbejáratát, mely az utcafronton elhelyezett vendég- illetve személyzeti parkolókból közvetlen elérést biztosít.  A főbejáraton és a beléptető kapukon túljutva egy kétszintes fogadótérbe érkezünk, mely a rá merőleges hosszanti közlekedővel együtt az épület fő közösségi terét adja. Az épület földszintjének utcafrontján elhelyezett megfelelő szélességű közlekedő azt is szolgálja, hogy a jelen ütemben és a későbbi ütemben tervezett irodaszárnyak – a többi épületrész érintése nélkül – önállóan elérhetőek legyenek.
A közlekedőből és a fogadótérből nyíló lounge-ból is elérhető a közösségi épület legfontosabb helyisége: az étterem, amely igény szerint a lounge-zsal összenyitva konferenciateremként is működhet. A lounge egyébként az étteremtől leválasztva önálló szekcióteremként is szolgál.
A 120 főre tervezett étterem – a hozzá kapcsolódó melegítőkonyhával (400 adag/nap) – az üzemben és az irodaépületben dolgozók napi étkeztetését önkiszolgáló módon biztosítja. A melegítőkonyhához tartozó kiszolgáló helyiségek – az irodaépület földszintjének déli oldalán található gazdasági bejáraton keresztül elérhetőek és szükséges áruval feltölthetőek.

Emeleti szintek
Az 1. emelet elérése 3 db lépcsőn keresztül is lehetséges: a kétszintes közlekedőtérből 1-1- egyenes karú lépcső vezet a közösségi tér galériaszintjére valamint az irodaépület 1. emeleti fogadóterébe, míg az irodaépületnek saját háromkarú lépcsője és liftje van. A közösségi épület galériaszintjén egy nagyméretű fogyasztótérrel rendelkező büfé kapott helyet.
Ebből a térből – egy hídon keresztül – az emeleti oktatóterem is elérhető.
A földszint felett három szint magas irodaépület szintjei lépcsőn és liften keresztül is megközelíthetőek. Megérkezve egy tágas társalgó-előtérbe lépünk, amelyhez üvegfalú tárgyaló és kiszolgáló helyiségek /kétnemű vizesblokk, IT helyiség, stb./ tartoznak. Ezen tárgyaló szolgál az egyéni munka mellett fontos team-munkához tartozó kommunikációra.
A középfolyosó mentén kétoldalt sorakoznak a különböző létszámra, de azonos belsőépítészeti kialakítással tervezett iroda helyiségek. Ezek közül vannak 3, 4, 6 illetve 1-2 fősek is. A középfolyosó másik végén szintén közösségi tereket alakítottunk ki teakonyhával, nyomtató helyiséggel, biztosítva ezáltal az épület belső tereiben is a megfelelő természetes fényt és humánus környezetet.
A 3. emelet elrendezése különbözik a másik két szint elrendezésétől, ugyanis a hőközpontot és a hozzá kapcsolódó kültéri gépészeti udvart is ezen a szinten alakítottuk. Fontos szempontnak tartottuk, hogy ezen gépészeti terek ne az épület legfelső szintjére telepített “dobozok” legyenek, hanem az épület homlokzati architektúráját folytatva, annak tömegébe szervesen illeszkedjenek.