Category Középület
Portfolio's Title: Székesfehérvári Vörösmarty Színház - Országos Titkos Tervpályázat 1. díj Client's Name: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Lead Designer: Szőkedencsi Géza, Pintér Tamás Team: Tamás Kondor, Henriett Bartha Isbó, Margit Lipták Parameters: 470 férőhelyes színház, 5.000 m² felújítás, rekonstrukció, átépítés, 3.000 m² új építés, bővítés Portfolio's Year: 2002

Az 1874-ben átadott Koch és Skalniczky által tervezett Vörösmarty Színház rekonstrukcióját és bővítését terveztük meg, mely munkát tervpályázaton nyertük el 2002-ben.
A színház körülbelül 2000 m2 átalakított, 3000 m2 meglévő épületen belüli új és 3000 m2 új bővítményben tervezett. 471 néző látogathat egy előadást.
A beruházás nagysága körülbelül 3.5 milliárd forint.
A meglévő épület kedvező adottságait – az eklektikus homlokzatot, az azt övező tetőidomot – a műemléki-óvárosi egységes hangulat és lépték megőrzése végett a terv nagyrészt megtartja. Ennek a keretnek a megtartásával úgy épül be a mai funkció és megjelenés, hogy egységes hátteret ad a réginek, annak részletgazdagságát mintegy kiemelve.
A meglévő épületbe „becsúszó” új kialakítás a belső tetőidomot kissé megemelve több kérdésre is kedvező megoldást kínál:
– semleges egységes hátteret ad a meglévő-megtartandó U alakú épületrésznek.
– átívelve a régi és új épület felett összeköti-összefogja azokat és kapcsolatot hoz létre közöttük.
– csökkenti a zsinórpadlás tömegét, a zsinórpadlás megjelenése beilleszthetővé válik.
– A zsinórpadlás egy üveg „hártyát” kap, melynek transzparenssége mélységet ad a tömegnek nappal és éjjel egyaránt.
– a tervezési program elemei kedvezően telepíthetőek (a nézőtér kialakítása tágabb lehetőséget kap, a színésztársalgó egyedülálló panorámát és tetőteraszt kap, a próbaszínpadok kedvező kialakítását teszi lehetővé.)